IKA Roundabout Art

IKA Evidensbaserad fördom

IKA Kids Club

 

Vi sjunger på IKA Kids Club

IKA Läromedel

IKA Statskyrkomuseum

 

IKA Kids Club

IKA Kids Club är verksamhet för en meningsfull fritid. Med den vänder sig IKA på helgeftermiddagar till barn i förskoleåldern och deras föräldrar. Kontakta oss på kidsclub@konstochansvar.se och läs gärna vårt reportage från en tidigare workshop.

 

Teori och praktik på barnens villkor

Den ljusa källarsalen bubblar av barnröster när vi kliver in. Det är IKA Kids Club som håller på att avsluta en söndagseftermiddag med konst och samhällskritik för de minsta.

Emma som är fem år håller på att klistra upp sin bild på papp innan hon ska gå hem. Hon har inte saknat mamma och pappa under eftermiddagen utan tycker att det har varit roligt hela tiden. Ganska roligt att göra egen konst, men mest roligt innan:

IKA Kids Club- Vi fick titta på lite bilder som två gubbar gjorde förut och så fick man berätta om när vuxna ljuger.

På barnens villkor

Just att vuxna ljuger är något som ofta kommer upp på IKA Kids Club.

- Det är viktigt att barn från början tränas i att genomskåda strukturer och se ner på auktoriteter, säger läraren Jonas Larson. Många barn som kommer hit tror till exempel att konst måste vara något man gör med pensel och duk. Vi vill visa att det finns så många fler uttryck i konsten. Uttryck som dessutom ofta ligger mycketnärmare barnens egna. En så enkel sak som att man kan måla med hela kroppen tror jag var en ögonöppnare för många idag.

Gemensamma beslut

”Gubbarna” vars bilder barnen tittade på var Jackson Pollock och Andy Warhol. Utifrån Pollocks action-painting och Warhols bilder på Marilyn Monroe visade Jonas Larsson övergången från högmodernism till popkonst och hur upproret hela tiden måste förnyas. Efter diskussionen om lögner beslutade sedan barnen vad de själva skulle göra för konst. De besluten tas gemensamt i gruppen, något som ofta höjer kvaliteten, enligt Jonas Larsson.

- Just idag blev det ju väldigt bra, både kul för barnen och föräldrarna som får något att sätta upp hemma på väggen, ler han. Och det är alltid lika roligt att se hur konsthistorien kan inspirera redan i den här åldern.